A ballon eresztések céljai

A SMOG-1 projekt keretében a rádiófrekvenciás szmogmérő rendszer paramétereinek meghatározása céljából magaslégköri ballonokat bocsátottunk fel 30 km körüli magasságokba. A ballon eresztések egy kivétellel a Budapest 18. kerület Gilicetéri OMSZ meteorológiai állomásról történtek. (Az egy kivétel elengedése a Műszaki Egyetem I és Q épelete mögött volt.)

Telemetria antenna

A magaslégköri ballonok felbocsátásának célja, hogy megnézzük milyen jelszintel lehet venni nagy magasságban a 400-800 MHz-es tartományban működő adókat. Ezen mérések alapján tervezzük meg a SMOG-1 műhold mérőrendszerét. A ballonok hasznosterheként a rádiófrekvenciás adó-vevő és a spektrumanalizátor mérőrendszer került fel. Az egyes eresztések során a mérőrendszerben kisebb módosítsok történtek. A kísérlet szempontjából fontos változások a GPS vevőben történtek (a műholdon nem lesz GPS, ott a pályadatok és idő alapján tudjuk megmondani a pozícióját) illetve ami a SMOG-1 szempontjából fontos, hogy az antenna konstrukcióban történtek változások.


Az antenna konstrució igen nagy kihívás, mivel el kell férni egy 5x5x5 cm-es kockában és a 400-800 MHz-es sávban "antennaként" kell viselkednie. A műhold telemetria adó-vevő antennája az előző ballonon (2014. augusztus 1-i) már a végleges formájában repült. A mérőantenna a mérés szempontjából megfelelő volt, de túl nagy ahhoz, hogy el tudjuk helyezni egy 5 cm élhosszú kockában.

Mérő antenna

Szeptembertől tovább folyik a műholdnak is megfelelő antenna tervezése illetve a többi alrendszer tervezése és a műhold hőtani-, energetikai, égimechanikai modelljeinek kidolgozása.

2014.06.27.-ei ballon eresztés