Zsebi/Smog-1 munkamegbeszélés

Ez alkalommal nem voltak előre egyeztetett beszámolók, hanem kötetlen beszélgetések, tájékoztatók, a teendők pontosítása, és terevezgetések folytak. A megbeszelést Bandi bá, HA5WH vezette.

Egy jó hírrel kezdte, hogy Nemcsics Ákos (KFKI) sikeresen vágott/pattintott nagyobb, törmelék napcellából kisebbet. A technológia kritikus, mert a cella hátoldalán, a szilícium kristály határa mentén kell egy nagyon piciny karcolást végezni rajta, és ekkor a kristályszerkezet határán törik el, és megőrzi az eredeti tulajdonságait. A hírt kiegészítette egy kevésbé kedvező fejleménnyel is: lehet szerezni "space quality" nagyobb cellákat, itt a minőségi kitétel egy vékony kvarc üveg borítást takar, ami megvédi a cellák felületét a hosszan tartó kozmikus sugárzás egy részétől. Ez azért kedvezőtlen a jelenlegi helyzetünkben, mert az üveg borítás tovább bonyolítja a pattintást, aligha várható el az üvegtől, hogy kövesse a szilícium kristály törési hajlandóságát. Mivel a Zsebi rövid élettartamra van tervezve, lenyegében nem is kell hozzá üveggel borított napcella. Egyelőre az ilyen üveggel védett anyaggal nem volt pattintási probálkozás. A téma további részletei is szóba kerültek: egy Zsebi-re való cella-készlet van tartalékban, de ezek picik, es sok, kritikus munkát igénylő feladat lesz a megfelelő elhelyezés és huzalozás. Kétféle ragaszto anyag került elő, az egyik szilikon alapú, hőszigetelő és elektromosan is szigetelóő, a kialakult vélemeny szerint ez lenne a kedvezőbb. A másik két komponenses vezető tulajdonságú műgyanta ragasztó. Ennek az lenne az előnye, hogy a cellák hátoldala már a ragasztáskor össze lenne kötve.

A Tanár úr ugyancsak bemutatta a frissen vásárolt Li-polimer aksit is. Ez méretre pici, és a kapacitása is kissebb a kivánatosnál. A probléma az vele, hogy a következő kapacitás-fokozatnak a mérete hosszanti irányban növekszik, és ez már nem fér bele a Zsebi kubaturájába. Szóbajöhet a megvásárolt méretűből kettő párhuzamos kapcsolása. A NASA kedvező tapasztalatokról ir a Li-polimer aksik space-beli használatáról. Az egyetemen van vakuum kamra, szinte azonnal lehetne indítani töltési és kisütési teszteket a vakuum kamrában. Végül nem vetettük el további Li-Ion aksik felkutatását sem, lehetséges alternatíva a Sony NP50 900 mA-es kamera aksija.

Bemutatta a core-team új tagjait, es megvitatásra került a feladatuk, ill. a következő alkalmakra keszítendő prezentációik:

Szóbakerült egy részletkérdés, a rádiós IC-n keletkező hő kezelése. Tervben van egy un. Design Review, amikoris az egyik megbeszélésre meghívnánk a témához értőket, és azok véleményt mondanának a tervekről, ill. részletekről is. Ugyancsak szóbakerültek a rázás tesztekhez készült felfogó szerkezet munkálatai: kétféle rázópad van, ezekhez esetleg módosítani kell a tervet.

Visszatéro téma a kockára felkerülő antennák elhelyezése, a kidobó szerkezetben való "becsomagolása". Az egyik verzió szerint a kidobó szerkezet (POD) három darab hasonló méretű kockát hordoz. Ebben az esetben, ha a Zsebi az első lehetne, akkor vissza lehetne hajtani úgy az antennákat, hogy a következő két kocka mellett épp elférnének. Természetesen nem megengedett, hogy valamiféle sérülést okozzon. A szabvány megengedi, hogy az 5x5x5 cm-es kocka 5 oldala mellett 7-7 mm-es további rést is igénybe vegyenek a holdak készítői. Ebben el lehetne helyezni az antennákat, esetleg egy vékony, műanyag dobozban, csomagolásban (?). Ha az ISS-ről kerül pályára, ott megint mások a körülmények, a robotkarok a cubesatokhoz készült kidobó dobozokat használják. A cubesatok esetében bevált antenna kioldási technika, - az elégetett műanyag zsinorokkal - nagyon kockázatos a pici holdakon, mert a pályára kerülést megelőző hosszú, bizonytalan várakozás alatt elveszíthetik az aksi töltését, és nem lesz energia az antenna nyitási művelethez. Probléma az, hogy a pocket holdak esetében eltérőek a viszonyok a cubesatokhoz képest, és eddig senki nem gondolta végig a fenti feladatokat, problémákat. Újabb ötleteket kellene kitalálni/gyűjteni.

Az utolsó téma a tetőn lévő 3 m-es parabola tartójának/mechanikájának áttervezése. Ezt úgy kell végezni, hogy alkalmas legyen egy tervezett nagyobb, 4 vagy akár 5 m-es tükör rögzítésére is. Bb tájékozódott az alibabán ilyen méretű rácsos parabolák elérhetőségéről. Kedvezőek a tapasztalatai, ami az árakat illeti, de a szállítás meglepően költséges. Úgy tűnik, egy ilyen szerkezet kb 70-100 kg súlyt képvisel, ezt a kínaiak hajóval hozzák, és kb 6 hét alatt érhet ide, a szállítás díja meghaladja az áru értékét. Ugyancsak szóbakerült az antenna kalibrálása. A Petőfi híd másik oldalán az ELTE tetején van egy 3 m-es ilyen parabola, annak a kalibrációjáról is szó esett. Amerikaiak végezték, geostacionárius hold ismert poziciójához mérték be.


Műhold akkumulátor tömeg mérés

Budapest 2015. február 20.

Tölgyesi János (HG5APZ)