Zsebi/Smog-1 munkamegbeszélés 2015. március 13.

A beszélgetés előtt körbeadtunk egy kis tekercs nitinol vezetéket. Később szó volt róla, hogy kétféle létezik belőle, az egyik szuper-rugalmas tulajdonsággal rendelkezik, a másik pedig emlékezik az előző állapotára. Nekünk a rugalmas verzió kellene. Mucs Béla (HA4BM) szerint fogtechnikai anyag-ellátó boltokban kellene körülnézni, mert a fogpótlásokhoz használt fémszálak is hasonló tulajdonságúak.

HA5WH, Bandi bá, azzal indított, hogy két ajánlata is van, a pályára állításra. Az egyik szerint el lehetne küldeni a szerkezetet a távoli űrbe, 36 ezer km lenne (geostacionárius transzfer pálya) az egyik távolság. Kérdés, hogy mit tudnánk hallani az 5 cm-es kockánktól? A másik ajánlat 2017 elejére lenne érvényes, és az ISS-ről való pályára állítást adna. Kb. 8 hónap lenne a keringési idő.

Viktor kifejtette az új elképzelését, hogyan lehetne az antennát összetekerni, és a végét a kibocsátást-érzékelő kapcsolóhoz kötni. Így, amikor a kocka elhagyja a tároló rekeszt, akkor a kapcsoló nemcsak az elektronikát aktiválná, hanem mechanikusan az antennát is szabadjára engedné.5WH figyelmeztetett rá, hogy a műveletnek semmiképp sem lehet olyan mellékhatása, hogy az kárt tegyen a környezetében, ill. a következő kibocsátásra váró műholdban. A művelet korrekt végrehajtását egy videón dokumentálni kell, és ezt előzetesen el kell küldeni.

Szóba kerültek a véglegesnek tűnő (MP-50-es) aksik is, ezeket már próbálták elhelyezni a váz szerkezetben. A 900 mAh-s volna a megfelelő, hogy legyen benne tartalék energia. Volt egy kör a napcellákról is. Úgy tűnik, lehet szerezni védőüveg nélküli cellákat, 4x4-es méretű kell, ezeket lehet vágni, de nagyon sérülékeny a felületük. Gondolkodni kellene valami védőfelületen, akár üveg, akár műanyag lenne az.

Ugyancsak Viktor beszámolt arról, hogy jelentkezett egy vállakózó szellemű ember, aki a logó tervezéshez ért. Szóbakerült a Facebook-on való megjelenés megtervezése is, valamint a weboldalak "rendbe tétele". Bandi bá az utóbbit részesíti előnyben. Ehhez kell hozzáértőt találni. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Facebook karbantartása túl sok energiát vesz el. Viktor szerint ez nem így áll.

Ugyancsak szóbakerült, hogy ezek a munkák nem honorálhatók és előnyben kell részesíteni az egyetemen belüli résztvevőket, jelentkezőket, pl. terméktervező feladatként beszámítható lehet. A támogatáshoz egy paypal-os számla nyitás is hasznos lehet. Foglalkozni kell a "Project management" támogatással is: ennek megvan az a haszna, hogy a folyamatok áttekinthetőek, nem kell félni attól, hogy valami elsikkad, vagy időben csúszik, netán elmarad.

Szó volt egy „The Budapest New Technology Meetup” nevű rendezvényről, itt egy órás keretben 5 perc előadás és 5 perc kérdések/vita az időbeosztás. Többféle eltérő tématerületekről volt szó, pl. a házi sörfőzés után Viktor beszélt a SMOG-1-ről. Józsa Viktor előadása

Horváth Péter Levivel 3 napos konferencián volt Prágában, a fő téma a cubesat-okkal kapcsolatos engedélyezési eljárásokról szólt. Dudás Levente a Masat-1-ről beszélt: Levi előadás diái . Jelen volt a NASA, az ESA, és űrtechnológiában, űriparban érdekelt ember. 170-180 résztvevő lehetett, volt olyan előadás is, amiben az engedélykérelmek kitöltését mutatták be. 2 évvel a start előtt már foglalkozni kell vele.

A Tetőn levő parabolával kapcsolatos fejlemény, hogy elindult a tartószerkezet tervezése. A jelenlegi lehetőségek szerint a 3 m-es parabolát egy 4,5 m-es váltana fel. Tárkovács Sanyi erősen amellett az álláspont mellett érvelt, hogy jobb lenne egy 5 m-es.

A következő alkalomra meg hívunk egy kollégát, aki jártas a napcellák és az aksi körüli energia ellátás kérdéseiben, véleményét és megjegyzéseit várjuk a jelenlegi tervekről.

2015.02.27. megbeszélés

Budapest 2015. március 13.

Tölgyesi János (HG5APZ)