SMOG-1 munkamegbeszélés 2015. április 24.

Bandi Bácsi távollétében, Dudás Levente vezette a megbeszélést.

Józsa Viktor bemutatta a rázópadra tervezett felfogó készülék jelenlegi változatát. A 3D-s terv jól bemutatta a csatlakozási helyeket a rázópad furataihoz, valamint a könnyen átszerelhető kialakítást, mely segítségével az X, Y és Z irányú rázás egyaránt megvalósítható a műhold befogásának oldása nélkül.

A rögzítő csavarokat rugós alátéttel fogják biztosítani. A felfogó készülék anyaga alumínium lesz. A teljes készülék a műholddal együtt a CAD program becslése alapján, figyelembe véve az anyagjellemzőket 1,5 kg lesz. További részletek: szükség lesz csapokra, amikre lehet rögzíteni a gyorsulásmérőt, illetve belsejéből furatokon keresztül lehet kivezetni további szenzorok vezetékeit.

Levi hangsúlyozta, hogy a felfogó készülék legyártását mielőbb el kell kezdeni, hogy a vázszerkezet tesztelése megkezdődhessen. Ehhez nem kell a teljes szerelt elektronika, először a vázszerkezet legyártott, első prototípusát érdemes megrázni, utána a teszt folytatódna már rögzített akkumulátorral. Később következik egyetlen napelem oldal felerősítése és a rázás hatásának vizsgálata. Mivel a vázszerkezet és az akkumulátor együttesen több, mint 120 grammot nyom, ezért a kapott eredmények alapján a rendszer rezgéstani viselkedése jól körülhatárolható lesz.

Szóba kerültek a Masat-1 rázás tesztjei is. 70 G-s ütési terhelésnek kellett alávetni a műholdat. Mivel csak az utolsó időben vált ismeretessé, hogy milyen rakétával kerül pályára (Vega-1) a korábban elvégzett teszteket feszített ütemben, másfél hónap alatt újra el kellett végezni. Levi felidézte az emlékeit egy minimálisan 115 G-s terhelést is produkálni képes gépről.

Ugyancsak beszámolt a MAREW konferenciáról, ami néhány nappal korábban volt Pardubice-ben, erről egy régebbi hírünkben volt szó: MAREW konferencia. Az előadás nagy sikert aratott, a résztvevők testközelből megtekinthették a vázszerkezet prototípusát, immáron antennákkal kiegészülve.

Egyelőre nincs kiválasztva buszcsatlakozó a panelek közötti kapcsolathoz. Erről hosszabb diskurzus alakult ki, legközelebbre konkrét típusokról lesznek adatok. Nyitott kérdések: hány pólusú legyen? Egysoros, vagy kétsoros? Valamennyi csatlakozó pólus végigmenjen az összes panelen?

A műholdból készülni fog egy olyan változat is (flatsat), amelyen kiterítve lesznek az egyes alrendszerek, így megkönnyítve a diagnosztikát. Ez a változat a valós műholddal egyszerre fog fejlődni. A csatlakozók itt szalagkábelek lesznek, hogy az egyébként egymás fölött elhelyezkedő áramköri lapokat egymás mellé lehessen rakni.

Szóba került a meglévő parabola rögzítésének átalakítása is. László Gyula elmondta, hogy az Érdre szállítás előtt le lesz cserélve az eredeti megfogás. Levi kifejtette, hogy az egyetemi félév végének közeledtével fel kell gyorsítani a feladatok befejezését, mivel csak így lehet azokat egyetemi feladatokként kezelni.

Ugyancsak említést tett a napszenzor tervről. Ehhez az összes felületen 2,5 vagy 3 mm-es furat kell a megfelelő kúpszögű süllyesztékkel, hogy jó legyen az iránykarakterisztikája. Ez majd a napelemek elhelyezése kapcsán további tervezési problémákat fog felvetni.

Géczy Gábor és Kristóf Timur is beszélt néhány kisebb módosításról az általuk fejlesztett kapcsolásokban. Szóba került a deployment switch-ek (kibocsátás érzékelő kacsolók) elhelyezése, kapcsolatuk a tápellátáshoz. 30 perc késleltetést kell garantálni a hordozó dobozból (POD, Picosatellite Orbital Deployer) való kiszabadulás után, amíg a szerkezet áramot kaphat, és indulhat az antenna kinyitása. Ugyanezt a mérnöki példányon kicsit másként kell megoldani.

Herman Tibor kapott egy régi lemezjátszót a napszimulátor forgatásához. Nyitott kérdések: a sugárzásmérő, a GNU rádió fejlesztés a műholdvezérlő állomásra.

Hödl Emil elmondta, hogy a régi NDK-s rázópadról várható még dokumentáció, de ez könyvtárközi kölcsönzés formájában bonyolódik, és eltarthat még akár néhány hétig is, mire megérkezik.

Jelen volt egy vendég, Szabó Pál, aki jelentkezett és díjazott lett egy korábbi egyetemi pályázaton (Műholdas misszió 2014). Elmondta, hogy ennek a munkának nincs vége, készül a következő fordulóra, és egy a JAXA-nál (Japan Aerospace Exploration Agency, Japán űrügynökség) meghirdetett pályázatra is jelentkezni szeretne. Eddig egy kb. 20 oldalas pályamunkával rendelkezik, ami 3 lendkerekes stabilizáló rendszerről szól. Szívesen venné, ha valaki vagy valakik beszállnának a további munkába. Az érdeklődőknek rendelkezésre bocsátja az eddig meglévő anyagot.

Budapest 2015. április 28.

Tölgyesi János (HG5APZ)