SMOG-1 megbeszélés 2016. január 8.

A 2016. Január 8-ai megbeszélés fő témája a 2016. decemberi start lehetőség volt.

Elsőnek végigvettük az időbeosztást, hogy az egyes alrendszerekért felelős fejlesztők egy héten mennyi időt tudnak a fejlesztésre fordítani a következő félévben, figyelembe véve a tanulmányi kötelezettségeket. Ezután a SMOG-1 fejlesztés elkövetkező fontosabb feladatait vettük át az előrelátható októberi leadásig.

Tervek szerint decemberben kerül pályára a SMOG-1 az Unisat-7 olasz műholdból. Mivel ismertek az Unisat-7 tervezett pálya adatai, így elkészült egy előzetes pályabecslés ezen adatok felhasználásával:

A pályabecslés 3 témakört érintett, melyek a megvilágítottsági viszonyok, élettartam becslés és a vezérlő állomásról való láthatóság.

A megvilágítás úgy alakul, hogy egy Földkerülés alatt 60 percet napon és 34 percet árnyékban lesz a műhold. Egyszeri eseményként előfordulhat részleges Napfogyatkozás, de ennek előrejelzésére a műhold pályájának kialakulása után lesz lehetőség.

Nem végeztünk pontos élettartam számítást, mivel még nem ismert hozzá kellő pontossággal minden adat, hanem egy előzetes statisztikán alapuló hozzávetőleges elemzést készítettünk. Ennek eredményeként az 550 km-es pályára minimum 2, maximum 10 év jött ki 5 év átlaggal. A 600 km-es pályára minimum 6 maximum 23 év lett az eredmény 12 éves átlaggal.

Ezen adatok alapján az űrszemét csökkentésére írt szabványok (NASA, ESA, ISO) által előírt 25 évnél kevesebb időtartam teljesül. Ennek ellenére megvizsgáljunk a lehetőségét, hogyan csökkenthetnénk ezen élettartamot.

A műhold láthatóságnál a BME műholdvezérlő állomásra végeztük a számítást. Az 550 km-es pályán napi 6-7 pályaszakasz látható, ezek átlagosan 9 perc időtartamig tartanak a 600 km-es pályánál ezek átlagosan 10 percesek. Így naponta átlagosan 60-70 perc ideig tudjuk követni, vezérelni a műholdat és adatokat letölteni a SMOG-1-ről.

A megbeszélés végén a gépészek rázókészülék elkészültéről számoltak be, utána a BME GND-n követtük végig a KKS-1 japán műhold átvonulását.

Budapest 2016. január 26.

Hödl Emil Viktor