2016. január 29-ei megbeszélés

A mostani megbeszélésen a vizsgaidőszak alatti eseményeket és az elkövetkező időszak terveit beszéltük át Bandi bácsi vezetésével.

Az első téma a műholdvezérlő állomás honlapjáról szólt. Szüllő Ádám bemutatta az általa megalkotott új dizájnt. Így a tervek szerint a következő megbeszélésre megújul a földi állomás weboldala. A honlap megújulása két lépésben valósul meg, először az állomás honlapjának megjelenését újítjuk meg, majd a SMOG-1 műhold oldala követi egy más kinézettel, amit Stenszky Örs, Kristóf Timur és Varga Adrián készítenek.

Ezt követően Józsa Viktor ismertette a gépész feladatokat bemutató időrendi (gantt) táblázatot. Ez az egyes feladatok várható időtartamát és a feladatok közötti függés viszonyokat ábrázolja. Viktor elmondta, hogy a rázás tesztekkel kapcsolatban is történtek előrelépések. Hamarosan elkészül egy kiértékelő program a Műszaki Mechanikai Tanszék mérőrendszeréhez, továbbá elkezdtük a kvalifikációnál használható rázógép interfészének tervezését.

Welsz Ágnes vázolta a műhold egyszerűsített hőtechnikai modelljét egy rövid előadás formájában. A feladat végső célja, hogy a világűrben lévő körülmények között, a műholdunk belsejében és felületén szimulálhatóak legyenek a hőmérsékleti viszonyok. Többek között ezen modell segítségével lehet majd eldönteni, hogyan érdemes az akkumulátor hőszigetelését kialakítani.

A következőekben Petróczi Balázs az interneten elérhető Dnepr hordozórakéta kézikönyvéből a rezgéstani kritériumokat ismertette. Mivel a sikeres szerződéskötés után fogjuk csak kézhez kapni a végső követelményrendszert, ezért a jelenleg megtalált értékek némileg módosulhatnak. Ismerve a hordozórakéta technológiáját nagy módosításokra nem számítunk. Ennek eredményeképp a rázási tesztek már érdemben el tudnak kezdődni ameddig az adminisztrációs akadályok elhárulnak.

Villamosmérnök területen is haladtunk a munkával. Géczy Gábor jelezte, hogy sikerülhet megfelelő méretű és villamos tulajdonságú RAD FET-eket beszerezni.

Az eddigi potenciális akkumulátor-jelölttel kapcsolatban forgalmazási aggályok merültek fel, ennek megfelelően több ígéretesnek tűnő akkumulátort is rendeltünk. Az akkumulátor kiválasztás főbb szempontjai a mechanikai méretek és az elektromos tulajdonságok. A mechanikai méreteknél nem az adatlapokon lévő értékeket vesszük figyelembe, hanem a burkolat és beépített védő áramkörök nélküli dimenziókat. Az elektromos tulajdonságokról különböző mérésekkel és tesztekkel bizonyosodunk meg.

A következő téma a műhold antennáiról szólt, melynek tervezésnél az antennák rögzítése, elhelyezése és a kibocsátás mechanizmusa a kulcskérdések. Az antenna anyaga nitinol lesz a szuperelasztikus tulajdonsága miatt. Ennél az anyagnál a forrasztáshoz speciális folyasztószer kell melynek beszerzése folyamatban van.

Az elhelyezésnél fontos szempont, hogy rádiófrekvenciás (RF) és mechanika szempontokból is jó legyen. Az RF szempont, hogy a műhold forgása következtében ne legyenek nagy elhalkulások. A mechanikai szempont, hogy az antennák feltekert, majd kibocsátott állapotban se sértsék meg a műhold felületét borító napelemeket, főként ne veszélyeztessék a többi, velünk utazó műhold épségét. Az antenna kiengedésére jelenleg a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha fel tudnánk ezt tekerni megfelelően a műhold köré. Amennyiben ez nem lehetséges, a következő terv egy damil elolvasztásával kinyíló mechanizmus lenne.

A műhold légkörbe való visszatérésének gyorsítását nagy mágneses permeabilitású anyaggal szeretnék megvalósítani, de ennek megoldására még nem áll rendelkezésünkre megfelelő technológia.

Budapest 2016. február 1.

Hödl Emil Viktor