SMOG-1 február 5-ei megbeszélés

A megbeszélésen a nitinolról és a rázás tesztekről volt szó. Varbai Balázs és Katona Bálint a kérésünkre megvizsgálta a nitinol alacsony hőmérsékleten való viselkedését.

Első kísérletükben -196°C hőmérsékletre hűtötték a nitinol huzalt folyékony nitrogén segítségével. Ezen a hőmérsékleten, amint várható volt, a nitinol elvesztette rugalmasságát, rideg anyagként viselkedett, meghajlítás után nem állt vissza kiinduló helyzetébe, csak felmelegítés után.

Ezen tapasztalt alapján a következő mérések arra irányulnak, hogy az egyes nitinol ötvözetek és a másik antenna anyag jelölt, a gitár húr, alacsony hőmérsékleteken a rugalmasságukat milyen mértékben őrzik meg.

A gépész csapatból Jáger Dávid számolt be arról, hogy a hét során a Műszaki Mechanika tanszéken lévő rázógépen elkezdték a Smog-1 prototípus vázszerkezetének tesztjeit, melyek célja a rezonancia frekvenciák kimérése és a váz esetleges hibáinak felderítése. A kb. 10 váztömegnyi készülék sajátrezgéseinek a megfelelő leválasztása lesz az elkövetkezendő hetek adatfeldolgozási kihívása.

Ezenkívül megnézték a Bonnál lévő rázógépet, amit a kvalifikációs teszteknél fogunk használni. Érdekes módon a MaSat-1 rázásához használt készüléket félretették, így a Smog-1 is ezzel lesz vizsgálva.

Budapest 2016. február 22.

Hödl Emil Viktor