SMOG-1 február 12-ei megbeszélés

A megbeszélés során Bandi bácsi vezetésével számos témáról beszéltünk illetve néhány beszámolót hallhattunk.

A megbeszélés azzal kezdődött, hogy Varbai Balázs és Katona Bálint ismertették röviden a korábbi eredményeiket és közösen ötleteltünk a továbblépés kapcsán. Hőtechnikai szempontból felmerült, hogy az antenna anyagokat vélhetően nem szükséges -196°C-ig hűteni, mivel számítások alapján nem lesz alkalma túlzott mértékben kihűlnie a kockának. Ennek következményeképp megegyeztünk, hogy az antennákat célszerűbb lenne szárazjégben vizsgálni (-78°C), mert a legpesszimistább becslések szerint sem fog a kocka belseje -60°C alá hűlni. Továbbá ettől alacsonyabb hőmérséklet esetén már több elektromos alkatrész működése is kérdéses lenne.

A második téma a műhold pályája által meghatározott élettartam csökkentéséről szólt. Egy ötlet szerint speciális anyagból készült csavarokat használnánk fel fékezésre. Azonban a felmerült jogos érvek szerint itt még egyeztetésekre és sok mérésre van szükség, ugyanis elsősorban szilárdságtani szempontokat kell teljesíteni a tervezett mágnesezhetőség mellett. A cél egy olyan anyag megtalálása, amely a gépészeti tulajdonságok teljesítése mellett a Föld mágneses terében haladva képes a mozgási energiát disszipálni, hogy feleslegesen hosszú élettartammal ne rendelkezzen a műhold, ugyanis sok nem űrminősített alkatrészt használunk fel, melyek élettartama várhatóan a világűrben néhány év lehet.

Kun Gergely megmutatta a jelenlegi állását az összevont szimulációs programnak - még a MaSat-1 pályájára vonatkozóan. Azaz demonstrálta a képességeket, a pontos pályaadatokat Emil adja majd át neki. Az energiatermelés és a hőáramhálózatos módszer neurális hálós modellezése még hátravan, ezeket az elkövetkező időszakban építi majd fokozatosan bele.

A Műszaki Mechanikai Tanszéken újabb rázás teszteket végeztünk, melyek során a napelem ragasztás minőségét és a napelem oldal sajátfrekvenciájának alakulását vizsgáltuk. Ez 47 Hz-re adódott, ami jelenleg bizakodásra ad okot, hiszen a korábban megismert - nem hivatalos - követelmények szerint a legkisebb sajátfrekvenciának 10 Hz fölött kell lennie.

Bemutatkozott Kerekes Rudolf, aki a megfelelő akkumulátor hőszigetelés kialakításában fog segíteni. Egyelőre Welsz Ágnessel együtt dolgozik, hogy a megfelelő kölcsönös feketeségi fokú szigetelés követelményeit megismerjék szimulációs eredményekre támaszkodva.

Budapest 2016. március 1.

Hödl Emil Viktor