SMOG-1 március 4-ei megbeszélés

A megbeszélés első felét Bandi bácsi, a második felét Dudás Levente vezette.

A megbeszélés előtt a műholdvezérlő állomás antennáját szereltük le a forgató meghibásodása miatt.

A megbeszélés elején Józsa Viktor ismertette a forgató hibáját, nevezetesen azt, hogy a függőleges és vízszintes tengelyek összeérnek és ezért szorul a két tengely, ami miatt a forgatás nem lehetséges.

Géczy Gábor beszámolt arról, hogy megérkeztek a doziméterhez szükséges szenzorok és várja a részletes adatlapjaikat, illetve egy előzetes számítást végzett a várható sugárzásról a 600 km-es napszinkron pályára. Ebből a számításból az következett, hogy 1-5 év alatt fognak telítődni a RadFET-ek.

Gábor az EPS-1 panel beültetését is befejezte, így ez az első teljesen elkészült prototípus panel, melynek tömege 12,5 g.

A BME H-space 2016 konferencián Levente adott elő az angol nyelvű szekcióban a Smog-1-ről és Gábor részt vett a konferenciához kapcsolódó European Space Generation Workshop 2016 rendezvényen, ahol az egyes országok egyetemeinek szorosabb együttműködésének lehetőségeiről beszéltek külföldi és hazai egyetemek hallgatói angol nyelven.

Hödl Emil beszámolt az akkumulátor kiválasztásáról, teszteléséről. A megfelelő akkumulátort a kamera akkumulátorok között kerestük, mivel ezek oldal arányai és méretei kedvezőek számunkra. A méretkritériumuk (40x30x7 mm) és a legnagyobb kapacitás alapján a választás a Samsung BP85A utángyártott akkumulátorra esett.

Ezen akkumulátor névleges kapacitása 900 mAh. A méretkritériumok teljesítése után a kapacitás mérése történt meg szobahőmérsékleten, -20 és -40°C-ban. Ezek alapján ígéretesen teljesített az akkumulátor. A következő tesztek az élettartam tesztek lesznek. Az eddigi eredményekről egy külön írásban számolunk be.

Budapest 2016. március 15.

Hödl Emil Viktor