SMOG-1 április 15-ei megbeszélés

A megbeszélés főtémája az olaszoktól (Gauss team) kapott start-dokumentációk értelmezése volt. A dokumentáció tartalmazta a pocketqube szabvány egyfajta módosított változatát. Ez a méretet, tömeg és tömegközéppont helyzetét és a kvalifikációs tesztek kritériumait érintette. Ezek után került sor azokra a beszámolókra, melyekben az elvállalt munkák készültségi fokáról hallottunk.

Két kritérium van a műholdra kerüléshez: a rázástesztet és a kigázosítást. Ez utóbbi esetben azt kell bizonyítani, hogy az adott eszköz vákuumban a tömegének bizonyos százalékánál nem bocsát ki több anyagot. A rázástesztre pedig a rakétával való felbocsátás miatt van szükség.

Bandi bácsi kiemelte, hogy a műhold alsó lapját - a dokumentum szerint - alumíniumból kell elkészíteni. Ezzel kapcsolatban folynak az egyeztetések az olaszokkal, nekünk az lenne a kedvező, ha minden oldal FR4-es nyák lemezből készülhetne.

Dudás Levente bemutatta a kommunikációs rendszer felépítését és demonstrálta az olvasztásos antenna nyitást szobahőmérsékleten. Jelenleg az antennanyitás 0°C feletti hőmérsékleten lehetséges, mivel az akkumulátor ennél sokkal kisebb hőmérsékleten nem terhelhető nagy árammal.

Józsa Viktor több dolgot kiemelt a dokumentumból, többek között, hogy érdemes-e az olaszok által javasolt kapcsolót használni a jelenleg használt helyett, a végső következtetésünk, hogy a mi kapcsolónk ugyanazon elektromos tulajdonságokkal rendelkezik kisebb tömeggel, így célszerűbb megmaradni a mostani kapcsolónál.

Géczy Gábor beszámolt az EPS (Energiaellátó rendszer) panelek jelenlegi állapotáról, miszerint elkészült a két panel prototípusa továbbá elkezdte az akkumulátor védelmek beállítását.

Bandi bácsi ismertette a földi állomás forgatójának mostani állapotát. Most a régi Yagi antenna rendszer forgatója van fent. Egy hajtásokkal foglalkozó cég véleményezte a jelenlegi konstrukciót. A véleményünk egybe cseng a korábbi egyetemi gépészek véleményével, miszerint a forgató konstrukciója alulméretezett. Javaslatuk egy teljesen új forgató tervezése. Ennek megvalósításához még támogatót keresünk.

Legközelebbi megbeszélés április 29-én lesz.

Budapest 2016. április 18.

Hödl Emil Viktor