SMOG-1 április 29-ei megbeszélés

A megbeszélést Bandi bácsi vezette. Beszámolt az olaszokkal (Gauss team) történt egyeztetésekről. Számunkra legfontosabb, hogy a műhold szerkezetének anyagáról, még nem született megállapodás.

Géczy Gábor EPS (Electrical Power System, Energiaellátó rendszer) panelje kész, a hőkamrában való tesztelésre. A hőkamrás tesztelés a mérőáramkör és a panel szoftveres beállításának elkészülte után kezdődhet. A rázástesztekre később kerül sor a gépész hallgatók beosztásától függően.

A mágneses fékező-anyag tekintetében a megfelelő sík lapok előállítása jelent kihívást. A síkfelület azért fontos, mert a napelemek alá szeretnénk ragasztással rögzíteni a fékező lapot. A nehézség abban rejlik, hogy a kiválasztott anyag nagyon lágy, és mágneses paraméterei nagyban függnek a mechanikai behatásoktól, továbbá a kellő vastagságú anyagot (200 mikrométer) csak több lap pont-hegesztésével tudják előállítani.

Az antenna-nyitás olvasztással fog történni, ami a nagy áramfelvétel miatt, csak akkumulátorról működhet. Közvetlenül napelemről jelenleg a nyitás nem megoldható. Minden fedélzeti rendszert legalább “egypont-meghibásodás” feltételezésével tervezünk, így az antennákat rögzítő műanyag kötést UV érzékeny anyagból készítjük. Az anyag öregedéséből adódóan 1-2 héten belül garantáltan kinyílik az antenna az akkumulátorról való nyitás sikertelensége esetén is.

Kristóf Timur jelezte, hogy az OBC (OnBoard Computer, fedélzeti számítógép) NYÁK tervezése a terveknek megfelelő ütemben folyik.

Budapest 2016. május 10.

Hödl Emil Viktor