SMOG-1 szeptember 2-ai megbeszélés

A nyár végeztével újra két hetente tartunk megbeszéléseket. Ezeken átbeszéljük az aktuális feladatokat és a csoportvezetők beszámolnak a jelenlegi állapotról.

A megbeszélést Bandi bácsi kezdte, a 4,5 m-es antenna forgató helyettesítésének kérdésével. Egy diósdi és egy békési céggel vettük fel a kapcsolatot. A mezőberényi cég csak mechanikát készít, míg a diósdi vezérléssel együtt szállítaná a forgatót.

Dudás Levente beszámolt az elektronikai rendszerek helyzetéről. Herman Tibor EPS1 paneljai (ezek a műhold oldallapjai) már alkatrészekkel be vannak ültetve és egy oldalra a napelem felragasztásra került.

Géczy Gábor EPS2 paneljéből, mely az akkuvédelemért és energiaelosztásért felel, jelenleg egy mérnöki példány van és szeptember közepére elkészül a kvalifikációs példány nyák panelja.

Levente által tervezett COM panel beültetve, jelenleg a szoftveres finomhangolás zajlik.

Kristóf Timur által felügyelt OBC mérnöki példánya kész jelenleg a programozása zajlik és szeptember közepére elkészül a kvalifikációs példány nyáklapja.

Egy extra panelt kellett tervezni az antenna nyitáshoz, mivel itt is egy pont meghibásodás kezelésére tervezünk. Így az antennát lehet közvetlenül az akkuról és közvetve napelemekről kondenzátorokon keresztül nyitni.

Az olaszoktól még nem kaptunk végleges start dátumot, de azzal lehet számolni, hogy 2017 közepe előtt nem startolunk, ennek alapján aktuális a műholdunk tömeg modelljének elkészítése.

Kovács Róbert beszámolt a gépészek nyári hőtani előrehaladásáról. A nyár folyamán megalkottak egy 3d modellt matlab-simulink és Ansys programok felhasználásával, mellyel meg tudják mondani, hogy az egyes oldal panelek és az akku hőmérséklete hogyan alakul. A modell alapján megállapítható, hogy az akkumulátort nem érdemes 1 rétegnél többel szigetelni.

Végül Csizmadia Elek által készített pörgés/pálya fékező mágneses anyagról vitáztunk. Az alapvető probléma, hogy ebből az anyagból nekünk elegendő vastagságút csak ponthegesztéssel tudnak előállítani, így a felülete egyenetlen lesz és maga az anyag is hajlamos a hullámosodásra. Mi a napelemek alá szerettük volna tenni, de ezen tulajdonságai miatt fennáll a kockázata, hogy az állandó hőtranziensek miatt megsérül a napelemünk. Tehát a napelemek alá nem lehet elhelyezni, így maradt a gondolkodás,hogy hova tudunk biztonságosan kellő mennyiségű mágneses fékező anyagot elhelyezni.

Budapest 2016. szeptember 5.

Hödl Emil Viktor