SMOG-1 szeptember 16-ai megbeszélés

Bandi bácsi azzal a jó hírrel kezdte, hogy a 4,5 m-es parabola rossz forgatójának lecserélésére jó eséllyel megkapjuk a támogatást az NMHH-tól.

A megbeszélést a rádióamatőrökön kívül az Óbudai Egyetemről Horváth Márk (tanársegéd) és hallgatója is figyelemmel kísérték.

Ezután Dudás Levente ismertette a műhold pörgés és pálya magasság csökkentő mágneses anyag napelemek alá való elhelyezésének változatait. Az eredeti elképzelés szerint az FR4-es hordozó és a napelem közé ragasztással került volna a lemez. Ez a konstrukció viszont nem megfelelő az eltérő hőtágulási együtthatók miatt, ami napelem ledobódási/repedési veszéllyel járna.

A másik megoldás, hogy FR4-es lemezbe ágyaznánk ezt az anyagot és ezt epoxi-val rögzítenénk az alap FR4-es nyák-ra és erre kerülne rá ragasztással a napelem. Itt azért nincs repedési/ledobódási veszély mivel azonosak a hőtágulási együtthatók, ezt a feltételezést hőkamrás tesztekkel is ellenőrizni fogjuk.

A mágneses anyag kiválasztásában és bemérésében a KFKI segít bennünket. Ahhoz, hogy a műhold pörgése ne álljon le illetve ne lassuljon túlzott mértékben, ezért a műholdban két M3-as csavart felmágneseztetünk. Így ezen állandó mágnes és a mágneses fékező anyag egy mágnese ingát alkot, mely garantálja, hogy a pörgés nem lesz se túl gyors se túl lassú.

Levente beszámolt arról, hogy minden nyák legyártásra került, az OBC beültetése van hátra és a többi rendszer felprogramozása, hogy elkészüljön a kvalifikációs példány. Amint ezek elkészülnek jöhetnek a hőkamrás majd a termo-vákuum kamrás mérések a jövő- és azutáni hét során.

Kovács Róbert gépész csapata a végeselem modell finomításán és az akkumulátor rögzítő fülek megtervezésén dolgoznak.

A következő megbeszélés két hét múlva lesz, ha minden a tervek szerint halad, lesznek a kvalifikációs példányról hőkamrás és termo-vákuum kamrás eredmények.

Budapest 2016. szeptember 20.

Hödl Emil Viktor