SMOG-1 2016/2017 őszi félév összefoglaló

A 2016/2017-es őszi félévben sokat haladtunk a SMOG-1 és a földi állomás fejlesztésével. A műholdunk várható felbocsátásának időpontja tovább csúszott, jelenleg 2017. második felében várható.

SMOG-1 földi állomás

Ahogy korábban is beszámoltunk róla a földi állomásunk 4,5 m-es antennájával szállított gyári forgató 3 hónap üzem után meghibásodott. A gyártó ugyan küldött egy csere forgatót, de az ugyanolyan típusú és a szakvélemény szerint a konstrukció alulméretezett, így ezt a forgatót csak a 3 m-es parabolánkhoz tudjuk használni.

A forgató kiváltására két út kínálkozik, az egyik, hogy a meghibásodott forgató házát felhasználva erősebb fogaskerék és csigahajtást készítettünk, a másik, hogy egy teljesen új forgatót terveztetünk.

A feljavított forgató már elkészült, mivel ez gyorsabb és olcsóbb út volt, mint egy teljesen új forgató készítése, de kevésbé optimális mint egy új tervezésű forgató. Jelenleg a jó időre várunk, hogy felszerelhessük a javított forgatót, illetve egy teljesen új forgató tervezése is folyamatban van, ami alkalmasabb lesz a műholdkövetésre, de ez csak tavasz végére - nyár elejére várható legkorábban.

SMOG-1 műhold

A műhold elektronikája teljesen elkészült, jelenleg a szoftveres fejlesztés van folyamatban. A műhold struktúrája is teljesen elkészült a napelem oldalakat leszámítva, mivel a napelemek alá az FR4-es NYÁK lemezbe ágyazott mágneses fékező anyagot szeretnénk tenni, ennek a technológiáját dolgozzuk ki jelenleg.

A teljes műholdat még októberben egy termo-vákuum kamrás tesztnek vetettük alá a KFKI-ban, amely alatt minden rendszer meghibásodás nélkül működött. Decemberben és januárban a DNYEPR rakéta spektruma alapján a rázás teszten is minden rendben volt. Ezen mérések még nem alkalmasak kvalifikációra, mivel a tesztek során használt berendezések nem hitelesítettek, de arra alkalmasak, hogy feltárjuk az esetleges hibákat.

A SMOG-1 hőháztartásának és hőmodelljének finomítása tovább haladt. Az akkumulátorhoz elkészültek a távtartók és az akkumulátor rögzítők, továbbá az akkumulátor kapott egy réteg hőszigetelést. A modellek alapján jelenleg az várható, hogy Föld árnyékban az akkumulátor hőmérséklete -5 °C-ig lehűlhet. Ezen hőtani modellezésekről TDK dolgozatok is készültek, melyek ebben a cikkben érhetőek el: SMOG-1 2016 őszi félév TDK-k.

A tavaszi félévre várható a műhold elkészülte, majd nyáron a végső tesztelések következhetnek. A földi állomásunk is sokat fog fejlődni a tavaszi félévben, áprilisban várható a rendszeres műhold követések elindulása, hogy gyakorlatot szerezzünk a SMOG-1 üzemeltetéséhez.

Budapest 2017. február 15.

Hödl Emil Viktor