SMOG-1 2017 október 6-ai megbeszélés

A start dátum az olasz Unisat-7 műholddal jövő év második felére tehető, de igyekszünk egy korábbi felbocsátási lehetőséget találni. Jelenleg a rakéta indításokat szervező cégekkel és intézményekkel vesszük fel a kapcsolatot.

SMOG-1 műhold

Géczy Gábor EPS2 és Herman Tibor EPS1 panelek repülő példányainál az alkatrészek beültetése a vége felé jár, ez körülbelül 80%-os készültséget jelent.

Az OBC, COM és antennanyitó panelek még a beültetés előtt állnak. A COM panel és az antennanyitó panel 2 napos az OBC panel beültetése egy hetes munka.

SMOG-1 földi állomás

A földi állomás új antenna forgatója jóval nagyobb tömegű lesz, ezért új statikai számítások kellettek. Ezek alapján nem kell az antenna oszlopot módosítani, a jelenlegi szerkezet kellő biztonsági tartalékkal megfelel az üzemeltetés folyamán fellépő terheléseknek.

A 4,5 m-es és a 3 m-es parabola antennákhoz a pontos pozíció kalibrálás biztosítására elkészült egy kalibráló rendszer, mely a Nap számított pozíciója alapján egy fényérzékelő szenzor segítségével kalibrálja a forgatót. Jelenleg a grafikus kezelőfelület programozása történik.

További témák

Pap-Takács Gergely egy következő, 2 pq-s (5x5x10 cm) műhold vonatkozásában vizsgálja, hogy kinyitható napelemeket érdemes-e használni a rendelkezésre álló villamos energia növelésére.A következő megbeszélés két hét múlva október 20-án lesz. Várható téma az akkumulátor töltöttségének meghatározása a fedélzeten rendelkezésre álló érzékelő adatokból, illetve az egyes alrendszerek előrehaladásai.

Budapest 2017. október 9.

Hödl Emil Viktor