SMOG-1 2017 november 3-ai megbeszélés

November 11-én az MRC nyílt napon mutatjuk be a SMOG-1 repülőpéldányát. Azért, hogy ez megtörténhessen az előző hetek, de különösen a november 6-ai hét mozgalmas lesz.

Dudás Levente felvázolta a jövő heti teendőket mind a SMOG-1 mind a földi vezérlő állomás (bmegnd) tekintetében.

Hétfőn Levente felragasztja mind a 6 oldalra a napelemeket és mágneses fékező anyagokat, Kristóf Timur felprogramozza és éleszti a fedélzeti számítógépet (OBC).

Kedden, ha az időjárás engedi leszereljük a 4,5 m-es antennát, szerdán a műhold összeszerelése történhet meg.

Csütörtökön érkezik meg az új forgató elemeire bontva, a nap egy része az összeszereléssel telik, a további részében a forgató a 3,5 méteres oszlop tetejére kerülhet illetve pénteken folytatódhat a munka majd az élesztés. Megjegyzés a forgató összeszerelt állapotban körülbelül 300 kg tömegű.

Timur szerint a két OBC panel beültetése 95% és 70% készültségben van. A repülőpéldányhoz még kellenek további busz csatlakozók.

A megbeszélés előtt Diósdon a Hepenix kft-nél voltunk forgatót éleszteni. Az élesztés sikeres volt az általunk írt vezérlő program jól vizsgázott illetve előkerültek a szoftverrel kapcsolatban új igények illetve a végleges verzióhoz ötletek.

A forgató mechanikai részénél az egyik léptető motor abszolút helyzet jeladója és elektromágneses fékje tönkre ment, valószínűleg gyári hiba vagy a tengely megmunkálása során érhette nagyobb fizika behatás a motort.

Következő megbeszélés november 17-én lesz.

Budapest 2017. november 10.

Hödl Emil Viktor