SMOG-1 2017.12.01. megbeszélés

A mostani összejövetelen sok téma került megbeszélésre a SMOG-1 fejlesztéshez közvetlenül és közvetve kapcsolódóan.

Dudás Levente a szokásosan a SMOG-1 alrendszereinek helyzetjelentésével kezdte. A kommunikációs rendszer teljesen elkészült és a műhold oldalaira felragasztásra kerültek a mágneses fékező anyagok, a kommunikációs panelhez tartozóan még egy akku kupak hiányzik, ami az akkumulátort rögzíti a kommunikációs panelhez.

Kristóf Timur fedélzeti számítógépeinek egyik repülőpéldányát teljesen sikerült beültetni, a másik panelről már csak 6 darab IC hiányzik.

Herman Tibor az antennanyitó panelek 1-1 oldalának beültetésével elkészült.

Géczy Gábor elkészült a doziméter panelokkal, az EPS-2 panelok 99% és 80%-os készültségben vannak, ha minden jól halad, akkor a következő megbeszélésre elkészülhetnek.

Az integráció elkezdéséhez már csak a panelok közötti busz csatlakozók hiányoznak, ezek beszerzése megkezdődött, de több hetes a rendelési idejük. Az integrálás a beérkezést követően a karácsonyi ünnepek és az új év miatt a már korábban kitűzött jövő januárban kezdődhet.

Bandi Bácsi beszámolt a start lehetőségekről. Az eredeti tervek szerint az olasz UNISAT-7 műholddal kerültünk volna fel egy Dnyepr rakétával ez év végén, ez az orosz-ukrán viszony miatt lehetetlenné vált.

Közben három az UNISAT-7 műholdra szerződött cubesat készítő felmondta a szerződést, amitől az olaszoknak a felbocsátás ráfizetéses lenne, így addig nem szerződnek új rakétára, amíg nem töltik be a felszabadult cubesat helyeket.

További lehetőség az indiai PSLV rakéta, ez az olaszoktól független lenne, de rajtunk kívül még 3 pocketqube-ra és kibocsátó szerkezetre lenne szükség, hogy tárgyaljanak velünk.

Az európai űrügynökség Vega rakétájára próbálunk feljutni, ezért az ESA oktatási részlegével levelezünk a lehetőségek ügyében.

Egy váratlan helyzet folytán látókörbe került a kínai hosszú menetelés rakéta. Egy 10 fős kínai delegáció látogatott a műholdvezérlő állomásunkra, ahol ismertettük a SMOG-1-et. A delegáció tagjai érdeklődéssel vizsgálták a műholdunk és a további együttműködés reményében elküldtük részükre a SMOG-1 és a kibocsátó szerkezet specifikációit.

Az utolsó téma a cansat-os fejlesztésről szólt. Ez egy arduino kontrollerre épül, tartalmaz akkumulátor az ehhez kapcsolódó töltő és védelmi áramkörökkel. A rádiófrekvenciás IC a SMOG-1-ben alkalmazott IC egy szerényebb tudású verziója, mivel az áthidalni kívánt távolság sokkal kisebb, így kisebb adó teljesítmény is elegendő. Az elkészült panelekre az alkatrészeket az ünnepek után, lelkes rádióamatőrök fogják beültetni, segítségüket előre is köszönjük.

A következő megbeszélés, ami az év utolsó megbeszélése, december 15-én lesz.

Budapest 2017. december 10.

Hödl Emil Viktor