SMOG-1 2018. január 26-ai megbeszélés

Az új év első megbeszélésén sokan jelentek meg és több témát is átbeszéltünk.

Dudás Levente demonstrálta a SMOG-1 és a vezérlő szoftver működését. A műhold parancsra elkészített egy spektrum mérését és elküldte a vezérlő szoftvernek, mely grafikonon megjelenítette az eredményeket.

Kristóf Timur fedélzeti számítógép paneljei közül egy hardveresen kész a másik panel 90 %-os készültségben van. Géczy Gábor doziméteres paneljai kész vannak a táppanelok 95 %-a van beültetve. A panelok bemérése a hetekben történik meg. Herman Tibor 12 paneljéből 6 kész van és a mágneses anyagok is felragasztásra kerültek.

Levi két COM panelja beültetve jelenleg a programozásuk történik. A két antenna nyitó panelről 1-1 alkatrész hiányzik, melyeket meg kellett rendelni. A műhold teljes elkészültségéhez még hiányoznak busz csatlakozók, melyeket Tibor megrendelt, szállítási idejük 3-4 hét.

Bandi bácsi beszámolt a start lehetőségekről. Jelenleg az Unisat-7-el kerülünk pályára Szojuz-2 rakétával 2019 végén, 2020 elején. Igyekszünk ennél korábbi start lehetőséget keresni.

Józsa Viktor megvizsgálja annak lehetőségét, hogy egy cubesat méretbe, milyen módon lehet elhelyezni minél több pocketQube-ot, ez segítene start lehetőséget találni, mivel a cubesat-ok elterjedtebbek.

Légrádi Máté bemutatta a 3 m-es parabolára tervezett fejegység szimulációval kiszámolt várható tulajdonságait. Ezek alapján 20 dBi nyeresége lesz 15° irány élességi szöggel 1,5 alatti SWR-el a 400-500 MHz-es sávban. A felépítés a 4,5 m-es parabolánál használt helix tápfejjel megegyező.

Utolsó témaként ismertetésre került a TinSat konstrukciót, melyet Bob Twiggs professzor alkotott. Ez egy fele méretű cubesat (10x10x5 cm). Főiskolások számára hozták létre. Egy egyetem fog össze 5 főiskolát, akik megtervezik és megépítik a műholdat kereskedelmi alkatrészekből, majd ballonos repüléssel tesztelik. Ha a tervek jók, akkor tapasztalt mérnökök megépítik a műholdat és néhány hét élettartamú pályára kerül.

A tervek szerint a pályán globalstar műholdakat használnak kommunikációra 1,5 GHz-es sávban. A hat műhold, 5 főiskolai és 1 egyetemi műhold, össze lesznek kötve így egymástól nem távolodnak el, az első műhold felel a globalstar műholdakkal való kapcsolattartásért. A teljes fejlesztés időtartamát a ballonos repülésekkel és pályán való működéssel együtt 1 éves időtartamúra tervezik.

A munka jelenlegi ütemében a SMOG-1 integrálása februárban kezdődhet. Következő megbeszélés február 9-én lesz.

Budapest 2018. január 31.

Hödl Emil Viktor