SMOG-1 2018. február 9-ei megbeszélés

Ezen a megbeszélésen a start lehetőségek számba vétele és a ThinSat-ok voltak a fő témák.

Bandi Bácsi összefoglalta a jelenlegi start lehetőségeket. A legkorábbi lehetséges start időpont 2019 második negyedévben lenne indiai PSLV rakétával 500 km-es napszinkron pályára, mely 20 000 euróba kerül, de erre még nincs szerződésünk és anyagi fedezetünk.

A következő lehetőség a vector space rakétája, mely 350 km-es napszinkron pályára tenne minket, ez drágább lenne, mint a PSLV és a rakéta első startja lenne, tehát kockázatosabb is, viszont az alacsonyabb pálya mellette szól.

A nemzetközi űrállomásra is van lehetőség a nanorack-en keresztül feljutni és onnan pályára állni. Ők csak cubesat méretű eszközt juttatnak fel, egy 1/2 U-s cubesat 55 000 dollár, mivel ember lakta környezetbe is kerülhet, ezért a teszt előírások szigorúsága miatt sokkal nagyobb feladat elvégezni és jóval nagyobb költsége lenne kvalifikációs teszteknek.

Tölgyesi János a ThinSat-okról tartott egy részletes ismertetőt, főleg az induló készletet elemezte ki (starter kit). A Virginia Space 2018 októberében juttatja fel a 60 db ThinSat-ot 200-250 km-es pályára. A ThinSat-ok jelei globalstar műholdakon fognak lejönni.

A SMOG-1 vevő a két hét múlva lévő megbeszélésre elkészülhet A következő megbeszélés február 23-án lesz.

Budapest 2018. február 15.

Hödl Emil Viktor