SMOG-1 megbeszélés 2018. február 23.

A 2019 második negyedévben induló indiai PSLV rakétával szeretnénk a SMOG-1 műholdat pályára juttatni, ehhez 20 000 Euró összeg kell, ami jelenleg még nem áll rendelkezésre. Ha nem sikerül megszerezni ezt az összeget, akkor legkorábban 2019 vége és 2020 elején kerülhetünk pályára az Unisat-7-el, erre meg van a startköltség, de ez az időpont bizonytalanabb, mint az indiai start.

Légrádi Máté elkészült a 3 m-es parabola helix primer tápfej terveivel és egy új szimulációval, mely a 350-650 MHz-es tartományban mutatja be a tápfej és a 3 m-es parabola együttes várható viselkedését és tulajdonságait. A várható nyereség 433 MHz-en 21 dBi lesz 15°-os irányélességi szöggel.

Géczy Gábor felvetette a panelek lakkozásának kérdéskörét. A lakkozás a megbízhatóbb működéshez szükséges, egyfajta többlet védelmet jelent a környezeti hatásokkal szemben. A lakkozás technológiáját ki kell dolgozni, tehát azt hogy az egyes műveletek hogyan követik egymást, milyen időigénnyel.

Ehhez kapcsolódik a panelek mosása, melynek feladata a szennyeződések eltávolítása, hogy a panelen maradt szennyeződések ne okozzanak rövidzárlatot, átvezetést esetleg többlet kapacitást.

A panelek mosása 1 hetet vesz igénybe, míg a lakkozásnál legalább 2 héttel számolunk. Ezen folyamatok lesznek a végső lépések a repülőpéldány végleges összeszerelése előtt. Mivel ez néhány hónap múlva esedékes, így az előkészületeket el kell kezdeni.

Felmerült a kérdés, hogy a külső panel és napelem közé ragasztott mágneses anyag gondot okoz-e a szerkezet rázás közbeni viselkedésén. Ebben a kérdésben Józsa Viktor megnyugtató választ adott, mely szerint nem változtat érdemben a szerkezet rezonancia frekvenciáján.

Figyelmünkbe került egy Infostellar nevű japán cég, mely többek között 70 cm sávban hozna létre követő állomás hálózatot. Ezt olyan formában tenné, hogy a cég adná az egységes felületet és aki be szeretne csatlakozni, annak rendelkezni-e kell állomással vagy fizet a hálózat használatáért.

Akik az állomás hálózat tagjai, azok a többi állomást is használhatják, annak fejében, hogy a saját állomásukat mások rendelkezésére bocsátják vagy fizetnek érte. Ez a konstrukció azért jó mivel, aki rendelkezik saját földi állomással a hálózatban az állomás időért cserébe állomás időt kap, tehát nem történik feleslegesen pénz mozgás.

2016-ban alakult a cég, egyelőre még a fejlesztés kezdeti szakaszában vannak, jelenleg a zárt béta teszt fázisban, de figyelemmel kísérjük tevékenységüket, mivel ígéretesnek tartjuk az ötletüket.

A következő megbeszélés március 9-én lesz.

Budapest 2018. február 27.

Hödl Emil Viktor