SMOG-1 megbeszélés 2018. március 9.

A megbeszélés szokás szerint a felbocsátási lehetőségek sorra vételével kezdődött.

A 2019 Q4 - 2020 Q1-es UNISAT-7 műholdból Szojuz rakétával való pályára állás jelenleg biztos. Van lehetőség azonban az india PSLV rakétára kerülni, melynek indítási ablaka 2019. június-augusztus.

Ezen a rakétán repülne az ATL-1 két pq-s, egy másik 2 pq-s pocketqube, 2 db 4 pq kidobóban, tehát van még 4 pq méretű szabad hely, amelyre a SMOG-1 bekerülhetne, ehhez azonban ki kell fizetni a 20 000 eurós start költséget.

A vectorSpace kis rakétáján is van 4 pq hely, melynek tesztrepülése 2018 közepén lesz, mint minden teszt repülés nagyon kockázatos. Ez a rakéta 350 km magasságba 66 kg tömeget képes feljuttatni, tehát kis műholdas küldetésekhez ideális. Figyelemmel kísérjük a tesztrepülés eredményeit.

Géczy Gábor minden paneljéhez az alkatrészek megvannak, ültetés március 12-én, RAD-FET-ek legvégén kerülnek majd beültetésre. Az elkészült EPS és doziméter panelek bemérése március 19-i hétre kész lesz. OBC automatikus váltás és a PCU szoftvere május végére készülhet el.

Kristóf Timur egyik repülő példány panelje beültetve és a kontrollerek felélesztve, rendszer busz még nincs, de a perifériák működnek. A másik repülőpéldányon néhány IC nincs beültetve, melyeket március 21-ig beültet.

Szoftveres részen a fájlrendszer a következő megbeszélésre elkészül, a többi alrendszerrel való kommunikáció tesztelése a március 19-i és rá következő héten lesz. A késleltetett parancs végrehajtáshoz és az energiagazdálkodás megvalósításához külön csapat megbeszélést kell tartani. Morze vezérlés március 21-ig elkészül.

Dudás Levente repülő példányai hardveresen rendben vannak, hátra van még az SWR mérőhíd bemérése, de ehhez teljesen összerakott műhold kell. Szinkronizációs csomag és morze március 21-ére lesz kész, precíziós oszcillátor tesztelése áprilisban.

Ádám a dedikált SMOG-1 vevőjénél a változtatható csomag hossz és a bootloader március 21-re elkészül. A frekvencia állítás és parancs nyugta tesztelés március 21-e után lesz.

Herman Tibor a repülő példány felprogramozását, az analóg érzékelők bemérését továbbá az antenna nyitó beültetését március 22-ig elvégzi.

Timur bemutatta a fedélzeti számítógép dokumentációját, melyet bármely csapattag elérhet egy webes felületen, így könnyebben haladhat az OBC-vel való együttműködés biztosítása.

A buszcsatlakozó heteken belül megérkezik, a következő megbeszélés március 23-án lesz.

Budapest 2018. március 13.

Hödl Emil Viktor