SMOG-1 története

SMOG-1 (munkanevén „Zsebi”) a cubesatokat követő műhold generáció tagja. R.Twiggs professzor javaslatára 2013-ban elindult a pocketqube sorozat fejlesztése, melynek alapegysége az 5 cm élhosszúságú kocka. Ez térfogatban nyolcada a 10 cm-es kockának.

A kisebb méret olcsóbb, rövidebb idő alatti megvalósítást és kisebb költségű pályára juttatást biztosít. Ezek a jellemzők lehetővé teszik, hogy a szerényebb anyagi körülményekkel rendelkező oktatási intézmények is - tanmenetükbe iktatva - meg tudják valósítani. A kisebb méret ellenére fedélzetén, hasonlóan nagyobb testvéreihez, elhelyezhető a környezetét vizsgáló mérés vagy technológiai kísérlet.

Cikk a kisműholdakról
Diasor a Smog-1-ről

A napelemekkel beborítható felület mindössze 150 cm2. A kis térfogat (125 cm3) és a kis súly (max. 200 gr) a műhold platformján csak egyszerű, kis fogyasztású mérés, kísérlet elhelyezését teszi lehetővé.
A fedélzeten rendelkezésre álló kis energia, kis teljesítményű telemetria rendszer alkalmazására ad lehetőséget. A súly és méret korlátokból adódóan csak egyszerű antennák használhatók.
A BME-1 részben technológiai kísérlet, melynek alapvető feladata a fedélzeti rendszerek (energiaellátás, fedélzeti számítógép, telemetriarendszer) üzemeltetésének biztosítása. Ide tartozik az egyik legnagyobb kihívás: a berendezések működéséhez szükséges hőegyensúly biztosítása.
A fedélzetre kerülő mérőrendszer, elsőként a világon (hivatalos EU szakértői vélemény) a Föld környezetének ember keltette elektromágneses szennyezését (elektroszmog) méri a tv-adók sávjában (470-860 MHz). Helyzetstabilizálást nem alkalmaz, csupán a műhold pörgését csillapítja nagy hiszterézis veszteségű anyag. Megvalósítása - hasonlóan a Masat-1-hez - egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók együttes munkájával történik.
Pályára állítását, az előzetes tervek szerint, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén elhelyezkedő robot (kidobó automata) végezné. A SMOG-1-el azonos méretű műholdból napjainkban egyetlen kering a Föld körül (WREN). Készítői nagy bánatára sajnos nem ad életjeleket.

SMOG-1 cikk
Cikk a SMOG-1-ről

Szponzorok támogatása nélkül a SMOG-1 nem valósítható meg. Kérjük mindazok támogatását, segítségét, akik a műhold bármelyik aspektusát (méret, mérési téma, kötődés Magyarországhoz és az Alma-Materhez) szívügyüknek érzik.

A SMOG-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készül.

Budapest. 2014. júniusa

Dr Gschwindt András
a SMOG-1 projekt vezetője
gschwindt@mht.bme.hu

WREN makett