Smog-1 munkamegbeszélés 2015. április 10.

Pénteken délelőtt, a szokásos megbeszélés előtt a csapat egy része a "rázógép tisztítási" akcióban vett részt. A rázógép a BME MM épületében, a Műszaki Mechanikai Tanszék laboratóriumában található. Mivel régen volt használva, ezért alapos tisztítást és karbantartást igényel.

Az elmondások szerint az NDK gyártmányú ST 5000/300/1 típusú gép a '80-as évek elején került a tanszékre. Az elektronikája egy kb. 160x160x80 cm méretű fémszekrényben van, két oszlopban 10 db rack-egység formájában. Ezek csöves kivitelű áramkörök, a termelődő hő élvezetéséről két ventilátor gondoskodik.

ST 5000/300/1 rázógép

A rázószerkezet maga egy különálló nagyobb egység, amely tetején jelenleg egy konzol található, de ezt levéve több furat is rendelkezésünkre áll a műholdat befogó készülék rögzítésére. A balesetek elkerülése végett a mozgó és az álló rész között egy gumimembrán található.

Az akció során kiszedtük a rack egységeket, és egy kompresszorral, valamint ecsettel próbáltuk eltávolítani az esetenként erősen megkötött port. Két egységen beszáradt olaj-bevonat is volt, ez jelentősen nehezebb feladatot adott. A tisztítás után újra összeállításra került a szerkezet, és beindítás után egy rövid tesztelés is következett. Azt néztük, hogy külső szignál generátorból adott különféle vezérelésekre hogyan reagál. A későbbiekben komolyabb kalibrálásnak kell következnie. Az eredeti dokumentációjának fellelésére kevés esély ígérkezik.

ST 5000/300/1 elektroncsövei

A megbeszélés előtt körbeadtuk a Smog-1 kocka újabb, antennákkal kiegészített modelljét. Az antenna anyaga 0,2 mm átmérőjű szuper-rugalmas nitinol vezeték, melyeknek a forrasztása jelenleg nincs megnyugtatóan megoldva. A különleges anyag beszerzésében Herman Tibi segédkezett. Béla is bemutatta az alternatív úton beszerzett nitinol szuper-rugalmas vezetékeket. Ezek hasonló vékonyságúak, az esetleges ezüstözésükről esett szó, a biztos forraszthatóság elérése érdekében.

Bandi bácsi vázolta a lehetséges hívójel "kínálatot". Ezekből szavaztuk meg, hogy az adminisztrációs folyamat elindításához a HA5BME hívójelet használjuk. A végleges frekvencia engedély kérésre úgyis csak a jövő évben kerül sor, akkorra körvonalazódik a végleges hívójel.

Többféle szempontot kell figyelembe venni a megfelelő hívójel kiválasztásánál, pl. energiagazdálkodási szempontból azt, hogy minél rövidebb legyen a Morze-kódja és kevés hosszú jelet tartalmazzon , ezenkívül az esetleges szponzoroknak, vagy az egyetemnek tehetünk gesztusokat a megfelelő hivójellel.

A megbeszélésen - most már mondhatjuk hagyományosan - többfelé témáról esett szó, egy-egy rövid diskurzus formájában., valamint rövid egyszemélyes monológok is sorra kerültek az egyes témák előrehaladásáról.

Viktor értékelte a kocka újdonsült antenna-együttesét. Véleménye szerint ezek az antennák megfelelőek lehetnek arra, hogy elférjenek a kocka körül rendelkezésre álló területeken, de a napcellák elhelyezését mindenképp ehhez kell igazítani a sérülések elkerülése végett.

Levi beszámolt arról, hogy a most végzett damil-elolvasztásos kísérletekben (antenna nyitás) kb. 600 mA áramra van szükség a damil szakadásához. Ezt a következőkben csökkenteni kell, mert ennyit nem várhatunk stabilan a napcelláktól. Az aksi igénybevétele erre a célra nem jön szóba.

Az első rövid beszámolót a rázópad befogó moduljának tervéről láttuk/hallottuk. Jelenleg kétféle fő verziója van, ezek legyártásának módjáról is szó volt.

Jelenleg ez egy kiemelt fontosságú feladat, dolgozunk rajta, hogy egy hónapon belül legyen kézbe vehető befogó szerelvény. A biztonságos rögzítés módjai is szóba kerültek, a koronás anya + sasszeg, valamint a hegesztés egyértelműen elvethető, az átfúrt csavarok és a dróttal való összekötés tűnik legalkalmasabbnak a csavarok biztosítására.

Az elektronikai rendszer tervezése során új ötlet merült fel, ezt Timur vázolta. Arról van szó, hogy célszerűnek látszik több kisebb kontroller beiktatása, és a fő OBC egység tehermentesítése bizonyos feladatok alól. Ez az elképzelés azzal a további előnnyel is járna, hogy ezek a kontrollerek 1-Wire buszon dolgoznának, így a fő buszhoz szükséges vezetékek száma is csökkenthető lenne. A SiLab Si1062-es IC-jéről valamint a spektrum meréshez használt 4464-es IC-kről esett szó. (verzió váltás)

Az előző megbeszélésen kifejtett hőszigetelő felület kialakításához szükséges egy példány a kockára kerülő aksiból, hogy a megfelelő felületet fel lehessen vinni rá. (Temesi Ottónak elküldeni egy aksit)

Kiderült, hogy Fehérváron van egy kis cég, amelyik új profilként sapeciális napcellákkal foglalkozik. Mucs Béla vállalta, hogy a látókörbe került székesfehérvári speciális napcellákal foglalkozó kis-vállalkozás profilját megnézi, tudnak-e napcellát vágni; 8x4 cm-esből kellene 4x4-eseket csinálni. Bandi bácsi szorgalmazta, mivel érdemes minden lehetőséget megvizsgálni ebben a témában is.

Az energiaellátó rendszer kapcsolóiról is hallottunk egy rövid beszámolót. A túlfeszültség védő áramkör tesztelése folyik, 4 lehetséges dióda típus van vizsgálat alatt. Most érkeztek meg Japánból a szuper-kapacitások, az RTCC áramkör tápellátásához. Elkészült, bemutatásra is került egy nyák terv is az egységről.

A napcellás töltés szimulációjához elkészült egy léptető-motoros egység, ennek tesztelése történik meg a közeljövőben: a működésről felvett szenzor adatokat rádión fogja továbbítani a szimuláló egység. A korábban betervezett szakértői konzultáció megbeszélés időpontja egyeztetésre került.

Láttuk a parabola mérésekhez készült fejegységet, Ehhez egy 13 vagy 18 voltos tápegységre és egy "power injector" egységre van szükség. Ez utóbbi beszerzhető. Az első szerelés/mérés időpontjában szintén megegyeztünk.

Budapest 2015. április 11.

Tölgyesi János (HG5APZ)