"a határ a csillagos ég"

A Masat-1 jeleinek vétele számítógépünkkel

Közeledve a Masat-1 visszatérésének idejéhez, talán sokan szeretnék meghallgatni a jeleit. Mindezt bárki megteheti a Műegyetemen lévő műhold vezérlőállomáson elhelyezett vevőberendezés segítségével.

Ez a vevőberendezés az interneten keresztül táv-kezelhető ún. SDR (Software Defined Radio) elrendezés, melyet a Masat-1 vezérlőállomás antennái táplálnak. Kezelése egyszerű, minden érdeklődő elsajátíthatja.

1. lépés: Megnyitjuk ezt az oldalt: Masat-1 webSDR. Ezen az oldalon a webSDR-n kívül az antenna kép és egy internetes előrejelzés látható a Masat-1 áthaladásairól. Aki csak a webSDR felületet szeretné látni ezen a linken keresztül érheti el: Masat-1 webSDR.

2. lépés: Parányi angoltudással a teendők követhetők. A Masat-1 jelét az ún. vízeséses, mozgó, lila háttérében függőleges, időnként megszakított sávként láthatjuk. A hangszóróban akkor halljuk a vett jel hangját, ha erre a csíkra ráhúzzuk (ráhangoljuk) a vétel sávszélességét jellemző sárga, trapéz alakú ábrát . A vízszintes tengely a frekvenciaskála. Egy helyesen beállított vételt mutat a mellékelt ábra.

webSDR


3. lépés: A vevőrendszer nem korrigálja a doppler frekvenciaváltozást, ezt nekünk kell megtenni az egérrel a Frequency felirat alatt található + vagy – jelekre bökve.. Érdemes olyankor „kitanulni” a műveletet, amikor még nincs a horizontunk fölött a Masat-1. Ekkor csak zajt hallunk a hangszóróból.

A felbukkanás időpontját az oldal alján balról indulva láthatjuk napokra, óra/percre bontva. A tört jel alatti rész a maximális elevációt mutatja. Az átvonulás ideje 5-8 perc.

A Masat-1 hangja morzejelekkel indul. Aki ismeri a távíró jeleket, az meg tudja mondani a fedélzeti akkumulátor feszültségét, hőmérsékletét. A morzeadást adatcsomagok követik. Az időnként megjelenő, teljes vízesésre kiterjedő fehér csíkozást akkor látjuk, amikor a vezérlőállomás valamilyen parancsot ( pl. hol, mikor készítsen képeket ) küld a fedélzeti számítógépbe. A vevőantenna képét a http://www.gnd.bme.hu/ham.php oldalon láthatjuk.

Az állomást egy idejűleg többen is használhatják.
A projekt szponzorálásáért köszönet Holman Tamásnak.

Gschwindt András
a Masat-1 projekt vezetője

Galéria - válogatás