"a határ a csillagos ég"

SMOG-1

Tovább a SMOG-1 aloldalra

SMOG-1 (munkanevén „Zsebi”) a cubesatokat követő műhold generáció tagja. R.Twiggs professzor javaslatára 2013-ban elindult a pocketqube sorozat fejlesztése, melynek alapegysége az 5 cm élhosszúságú kocka. Ez térfogatban nyolcada a 10 cm-es kockának.

A kisebb méret olcsóbb, rövidebb idő alatti megvalósítást és kisebb költségű pályára juttatást biztosít. Ezek a jellemzők lehetővé teszik, hogy a szerényebb anyagi körülményekkel rendelkező oktatási intézmények is - tanmenetükbe iktatva - meg tudják valósítani. A kisebb méret ellenére fedélzetén, hasonlóan nagyobb testvéreihez, elhelyezhető a környezetét vizsgáló mérés vagy technológiai kísérlet.

Cikk a kisműholdakról
Diasor a Smog-1-ről

A napelemekkel beborítható felület mindössze 150 cm2. A kis térfogat (125 cm3) és a kis súly (max. 200 gr) a műhold platformján csak egyszerű, kis fogyasztású mérés, kísérlet elhelyezését teszi lehetővé.
A fedélzeten rendelkezésre álló kis energia, kis teljesítményű telemetria rendszer alkalmazására ad lehetőséget. A súly és méret korlátokból adódóan csak egyszerű antennák használhatók.
A SMOG-1 részben technológiai kísérlet, melynek alapvető feladata a fedélzeti rendszerek (energiaellátás, fedélzeti számítógép, telemetriarendszer) üzemeltetésének biztosítása. Ide tartozik az egyik legnagyobb kihívás: a berendezések működéséhez szükséges hőegyensúly biztosítása.
A fedélzetre kerülő mérőrendszer, elsőként a világon (hivatalos EU szakértői vélemény) a Föld környezetének ember keltette elektromágneses szennyezését (elektroszmog) méri a tv-adók sávjában (470-860 MHz). Helyzetstabilizálást nem alkalmaz, csupán a műhold pörgését csillapítja nagy hiszterézis veszteségű anyag. Megvalósítása - hasonlóan a Masat-1-hez - egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók együttes munkájával történik.
Pályára állítását, az előzetes tervek szerint, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén elhelyezkedő robot (kidobó automata) végezné. A SMOG-1-el azonos méretű műholdból napjainkban egyetlen kering a Föld körül (WREN). Készítői nagy bánatára sajnos nem ad életjeleket.

SMOG-1 cikk Cikk a SMOG-1-ről

Szponzorok támogatása nélkül a SMOG-1 nem valósítható meg. Kérjük mindazok támogatását, segítségét, akik a műhold bármelyik aspektusát (méret, mérési téma, kötődés Magyarországhoz és az Alma-Materhez) szívügyüknek érzik.

A SMOG-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készül.


MASAT-1

Magyarország első műholdja.

Válogatás a Masat-1 által készített felvételekből.
Masat-1 által készített felvételek (ppt)

A Masat-1-ről több információ itt érhető el: cubesat.bme.hu


Cikk a Masat-1 süllyedéséről
Frissített szimuláció a Masat-1 süllyedéséről

Ebben a cikkben, precízebben határozza meg Várhegyi Zsolt a Masat-1 süllyedését illetve légkörbe való érkezésének időpontját.

Masat-1-ről az utolsó telemetria adatok 2015. január 9-én 21:21:43-kor (CET) érkeztek Argentínából LU4EOU-tól.
Egy pillanatkép, melyen látszik a Masat-1 fedélzeti ideje, mely 90 másodperccel sietett:
Fedélzeti idő
Egy másik pillanatkép, melyen a Masat-1 utolsó üzenete olvasható:
Masat-1 utolsó üzenete

Hivatalos közlemény a Masat-1 visszatéréséről
Cikk a Masat-1 1061 napjáról

Egy érdekes cikk a Masat-1 és vele együtt felbocsátott cubesat-ok süllyedéséről (A honlap szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a szerzővel. Pro-kontra érvek ütköztetésére helyet adunk.):

Kivonat
Cikk
Galéria - válogatás