"a határ a csillagos ég"

Nyár végi GND fejlesztés helyzetjelentés

Július elején kezdtünk neki az állomásunk fejlesztésének, mely jelenleg is tart. A fejlesztés célja a BME E épület tetején lévő régi kereszt yagi antenna rendszer lebontása és helyébe egy új 4,5 m átmérőjű parabola antenna telepítése és beüzemelése. Ezen írásban a fejlesztés jelenlegi állapotáról számolunk be.

Július elején a felújítás bontással kezdődött, melynek során a régi antennák és az őket tartó oszlop kerültek le az épület tetejéről. Ezt követően az oszloptartó szerkezet (platform) karbantartása volt soron. Ez a platform lécsiszolásából, megerősítéséből és lefestéséből állt. Mikor ezen feladatok befejeződtek neki álltunk a 4,5 m-es parabola antenna összerakásának. Eközben az oszlop és a forgató illesztő adapter (antenna forgató motort az oszlophoz rögzítő eszköz) tervezése is rendben haladt, melynek eredményeként augusztus elejére elkészültek a tervek.

Szeptemberben az új oszlop felépítése, a 4,5 m-es parabola oszlopra telepítése és az első próba üzem történhet meg. A fejlesztés lezárulta után részletesebb leírás is készül a fejlesztés egyes szakaszairól.

Hödl Emil Viktor

Galéria - válogatás