Mi az a cansat?

A CanSat egy italosdoboz méretű és formájú műholdszimuláció.
A résztvevő csapatok egy kisméretű műholdat készítenek el, amivel különböző küldetéseket hajthatnak végre.
A CanSat egy lehetséges belső elrendezése a következő képen látható:

A versenyen a résztvevőknek a műhold minden részét, az energiaellátást, a szenzorokat, kommunikációs egységét kell megtervezniük, és el kell készíteniük a megadott feltételeket figyelembe véve. Különféle szabályok vannak például a doboz magasságát, átmérőjét, tömegét, illetve egyéb fontos paramétereit illetően. Ez mind a kihívások közé tartozik.
A műholdakat egy rakétával juttatják körülbelül 1.000 méteres magasságig.
A rakétában a CanSat hasonlóképpen fog elhelyezkedni (a képen látható CanSat egy másik belső elrendezéssel került elkészítésre):

A kilövés a következőképpen, illetve ehhez hasonlóan fog történi:

A csapatok kötelező feladata, hogy valós időben kommunikáljanak az eszközükkel, méréseket végezzenek (hőmérséklet és nyomás mérése a kötelező) azzal, majd biztonsággal földre juttassák az egységüket. A verseny során mért adatokból egy előadást is kell tartaniuk a résztvevőknek.

A versenyről további részletek az ESA CanSat honlapján, ezen belül a CanSat-okról bővebb információt pedig az ESA Mi az a CanSat? oldalán találhatnak angolul.

Saját küldetésünknek a mikrokontrollerünk alaplapjának megtervezését, az elektromágneses spektrum analizálást (GSM sávban), illetve az irányított leszállást választottuk.